Protein = chemie? Pojďme se podívat, jak se vyrábí

Protein = chemie? Pojďme se podívat, jak se vyrábí

 

Dnes bych vám rád ujasnil postup výroby Whey neboli syrovátkového proteinu.

Syrovátku získáme z kravského mléka, ale nejdříve si to vše vezmeme postupně.

Když se podívám na obsah kravského mléka, zjišťuji, že mléko je tvořeno z vody, laktózy, tuku, kaseinu a syrovátkového proteinu.

Abychom mléko rozdělili na dvě složky, musíme použít syřidlové enzymy.

Získáme tekutou syrovátku a složku jménem syřinina.

Syřinina je složka, ze které lze vyrobit tvaroh, sýr a další známé výrobky. Nás však bude více zajímat tekutá syrovátka.

Myslíte si, že tekutá syrovátka je kvalitním zdrojem bílkovin? Bohužel tomu tak není, protože když se podívám na její složení, vidím opět vodu, tuk, laktózu (mléčný cukr) a syrovátkovou bílkovinu.

Výrobci proteinů používají několik způsobů, jak z tekuté syrovátky odstranit nežádoucí složky.

První způsob, který dnes již není příliš aktuální, je zahřívání až do vysoké teploty. Odstraníme tím sice velkou část laktózy, ale bohužel nám zůstane tuk a bílkovina, která se díky tomuto procesu tzv. denaturuje – znehodnocuje se. V praxi to pak znamená, že taková bílkovina je pro naše tělo hůře vstřebatelná a méně využitelná.

Druhý způsob je tzv. ultrafiltrace s pomocí speciálních membrán. Tyto membrány oddělí jednotlivé složky v syrovátce. Vznikne nám velice známá forma – koncentrát. Pro tento druh proteinů používáme zkratku WPC - Whey Protein Concentrate a řadíme je mezi ty levnější produkty na trhu.

Třetím a posledním způsobem, který je nejsložitější, ale také nejkvalitnější, je tzv. mikrofiltrace nebo iontová výměna. Opět tento způsob rozdělí syrovátku na jednotlivé složky a tím získáme protein, který nese označení WPI – Whey Protein Isolate. Tento druh proteinů je pro naše tělo snadno vstřebatelný a vysoce využitelný. Řadíme je mezi ty dražší produkty na trhu.

Opravdu dobrý výrobce proteinu do něj přidá ještě další zajímavou složku a tou jsou trávicí enzymy. Takový protein je pak pro naše tělo ještě více vstřebatelný a nezatěžuje příliš trávicí systém. Proteiny – bílkoviny tělo rychle využije.

Pamatujte!

Anglicky protein = bílkovina

Bílkovina = základní stavební jednotka pro svalovou hmotu. Díky proteinu svaly lépe regenerují a rostou. 

 

akce_ref_3


 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.